Motek from Space

vers van de pers..

Armoede Heerenveen..wachten op de restjes.

Met het gemak van een gezetelde wuifde hij – die zetelzitter in de raad was geworden –  de Armoede wég. “Er is geen geld voor” , terwijl z’n ogen in het niets gleden. Guttegut..niks geen debat maar een afdoener. “Nou dát wordt dan nog wat met de komende verkiezingen en jullie programma waar wij willen…instaat”, werd geantwoord. In gedachte kwam het beeld van de gaarkeuken in een ander jasje naar voren. Afgeschreven voedingsmiddelen in slappe conditie en met een bruin randje. Terwijl de volgende golf schulden en achterstanden zich al aandienden. En dat waren bepaald niet de mensen in de bijstand echter degenen die boven deze “norm” inkomen hadden. Voor zover het Rijk dan had bepaald de 110 % toe te mogen passen en geen % hoger voor de Armoedebestrijding regelde menig gemeente dat dit tot 105 % ging en  voor het gemak van de eigen begroting zelf het Armoedebeleid werd wegbezuinigd.

Intussen staan rijen mensen in brandende zon of stromende regen in een rij ergens in een afbraakbuurt weggepropt hun hand op te houden. En voor wát?  Tig flesjes met sausjes die grootmoedig werden afgestaan, 1 sinaasappel en potjes over de datum. Aan brood geen gebrek uit de vriezer. Eénmaal in de 2 weken ter ondersteuning voor zover men nog kan lopen of rijden. Ik schaam me. Ik schaam me voor het angstvallige zwijgen omtrent de Armoede in Nederland. Ik schaam me voor weloverwogen en afgeknepen zinnen in Nederland die de Armoede ontkennen. Maar vooral schaam ik me voor de politiek die dit nog weet te vertalen ook in een “ja maar, als u het er niet mee eens bent kunt u een bezwaar/klacht indienen”. Terwijl het rechtsysteem zeker voor de mensen met een kleinere beurs, uitgeboord wordt.

 

Izzu al in de stemming?  Staan de flessen huppelwater al klaar? Of laaft U zich wederom in de (dorps) kroeg tussen het gepeupel wat lichtelijk versuft tegen de muur hangt?  Weloverwogen worden de doelgroepen weer benaderd; zijn het de jongeren niet dan wel de gehandicapten om op basis van een spoedcursusje imponerend spreken de stem te ontfutselen. Hoewel nu de middenstand aan boord getrokken moet worden. Want hoe kwetsbaar zijn deze mensen die een halm vastgrijpen om nog overeind te kunnen blijven?

 

Lokale partijen met een vleugje rechts om het eigen zelfbehoud. Alles moet verkoopbaar blijven tenslotte. En belangenverstrengeling?  Ach , dat gebeurd gewoon uit zicht.

 

De gemeentelijke organisatie krijgt ook nog eens met krimp te maken door de besluiten vanuit Den Haag. En Brussel.  Overal zijn uitbestedingen schering en inslag. En niemand houdt het tegen dat de verantwoording van miskleunen door de burger gedragen moeten worden. Ook een plaatselijke partij niet want Den Haag bepaalt. En Brussel.

 

Bij ieder proces wat de gemeente, lees de fracties, de gemeenteraad, in brengt zitten er addertjes onder het gras.

Neem nou de Participatieraad. Ervaringen genoeg dat dit bestaat omdat er een verplichting ligt een soort Cliëntenraad te hebben. Wie zitten er in?  Geen cliënten iedergeval. Mensen in een andere leefomstandigheid met een goed salaris bepalen het lot. Wat in verhouding neerkomt op het advies uitbrengen met wat kleine aantekeningen die strookt met het voorstel. In feite meer vóór het systeem wekt dan voor de mensen waar het voor bestemd is. Next..De inbreng kan, als het B+W niet uitkomt zó van tafel geveegd worden. Met als reden “er is geen geld voor”..Van oorzaak en gevolg hebben deze mensen nog nooit iets begrepen. Anders werd ook wel gesnapt dat het lichamelijk én psychisch wreed is om het Armoedebelijd weg te bezuinigen.  En mogelijk dat zelfs straks de WMO via Maatwerk gaat verlopen. Waar al  enige ervaringen intussen mee zijn ivm de resterende bijzondere bijstand. Uiteraard ten nadele van de doelgroep(en).

 

 

Menig Heerenveense Partij heeft mij iedergeval niet kunnen overtuigen van hun oog voor de steeds grotere groep minima die op hun kunnen rekenen. Er wordt veel tekst gebruikt omwille van vrijwilligerswerk en dan nog het liefst tegen behoud van uitkering. Geen enkel mededogen over de resterende dubbeltjes en euroos om nog voeding van te kunnen kopen. Maar mogelijk wacht men er een beetje op dat deze mensen het loodje gaan leggen. Geeft meer ruimte in een gemeente waar de duurdere huurwoningen gebouwd moeten worden. Waar gewacht kan worden op een volgende buurt waar gesloopt wordt e/of mensen overleven in slecht onderhouden woningen. Ook zij hadden het anders gewild. En ook zij hadden gezonde voeding willen eten en geen 2e 3e 4e rangs maagvulling.

 

Er is geen geld voor óf wij hebben er geen geld voor over? Thats the question..Afbeelding

2 Reacties op “Armoede Heerenveen..wachten op de restjes.

  1. Aad Verbaast 16 september 2013 om 9:37 am

    Komt straks allemaal nog in een stroomversnelling. De overheid maakt schoon schip (zeggen ze) door de gemeenten te vragen allerlei kosten over te nemen tegen veel minder geld. Die gaan vervolgens allemaal het wiel weer uitvinden waardoor volstrekte willekeur gaat ontstaan. Berg je dan maar.

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: